ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

ΠΓΕ Σιθωνία

Αμπελοοινική κληρονομιά

Ελλάδα και κρασί, συμπορεύονται εδώ και χιλιετίες. Σ’ έναν τόπο όπου αυτό το θεϊκό δώρο του αμπελιού συνοδεύει την ιστορία και τον πολιτισμό του, είναι λογικό και επόμενο να έχει διαμορφωθεί μια αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση με ρίζες και συνέχεια.

Η αμπελοοινική κληρονομιά της χώρας

Η Ελλάδα διαθέτει μία πανάρχαια αμπελουργική και οινοποιητική παράδοση, συνοδευόμενη από την εμπειρία και την κληρονομιά αιώνων ιστορίας.

Τα ελληνικά αμπελοτόπια

Το ελληνικό ανάγλυφο, λόγω τόσο του χαρακτήρα του όσο και της γεωγραφικής θέσης του, παρουσιάζει ένα συναρπαστικό προφίλ.

Η περιοχή

Με το που ο επισκέπτης πλησιάζει αυτή τη γωνιά της δυτικής πλευράς της Σιθωνίας Χαλκιδικής, βρίσκεται μπροστά σε ένα σκηνικό που τον κερδίζει ήδη κιόλας χάρη στη μοναδικότητά του.

Ποικιλίες «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα»

Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της περιοχής του Μελίτωνα, με το εξαιρετικό μείγμα υψομέτρου (200-300μ) εδαφικής σύστασης και κλίματος, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τη καλλιέργεια εκλεκτών ποικιλιών, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Ροδίτη. Με την αναλογία των συνοποιούμενων ποικιλιών να είναι 50% Αθήρι, 35% Ροδίτης, 15% Ασύρτικο, έχουμε ως αποτέλεσμα μια σειρά λευκών οίνων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

ΠΟΠ “ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ”

Οι οίνοι Π.Ο.Π. «Πλαγιές Μελίτωνα» προέρχονται αποκλειστικά από την αμπελουργική ζώνη που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας, και εκτείνεται σε μια υψομετρική ζώνη που ξεκινάει από τα 100 και φτάνει μέχρι και τα 350 μέτρα.

ΠΓΕ ΣΙΘΩΝΙΑ

Οι οίνοι Π.Γ.Ε. Σιθωνίας παράγονται μέσα στην αμπελουργική ζώνη που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Σιθωνίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά το κλιματικό προφίλ της χερσονήσου της Σιθωνίας, εμπεριέχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μεσογειακού

Από τον Όμηρο και τον Αριστοτέλη ως τον οινόφιλο του σήμερα, τα ελληνικά κρασιά αποτέλεσαν και αποτελούν ένα εξαιρετικό πεδίο εξερεύνησης. Από τις πρακτικές των αρχαίων Ελλήνων ως τις καινοτομίες των σύγχρονων αμπελοκαλλιεργητών, από τις αρχέγονες ποικιλίες ως την ενσωμάτωση νέων ποικιλιών, η εμπειρία, η φύση, η τεχνογνωσία, γίνονται κομμάτι του κρασιού -και αυτό με τη σειρά του, κομμάτι της ζωής μας.