ΠΟΠ ΠΛΑΓΙΕΣ ΜΕΛΙΤΩΝΑ

Οι οίνοι Π.Ο.Π. «Πλαγιές Μελίτωνα» προέρχονται αποκλειστικά από την αμπελουργική ζώνη που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της χερσονήσου της Σιθωνίας, και εκτείνεται σε μια υψομετρική ζώνη που ξεκινάει από τα 100 και φτάνει μέχρι και τα 350 μέτρα.

Το κλίμα μπορεί να χαρακτηριστεί ως τυπικό μεσογειακό, συνήθως αίθριο με λίγες βροχοπτώσεις, ήπιους χειμώνες και δροσερά, ηλιόλουστα καλοκαίρια. Η μέση θερμοκρασία ημέρας και νύχτας το καλοκαίρι κυμαίνεται μεταξύ 31°C και 18°C αντίστοιχα, με την ηλιοφάνεια να ξεπερνά τις 10 ώρες την ημέρα. Η μέση ετήσια βροχόπτωση κυμαίνεται γύρω στα 500 χιλιοστά, με το μεγαλύτερο ποσοστό της να παρατηρείται το χρονικό διάστημα Δεκεμβρίου – Απριλίου.

Η θάλασσα επιδρά σημαντικά στα παραθαλάσσια αμπελοτόπια, μιας και μειώνει τις όποιες πιθανές εξάρσεις της θερμοκρασίας -ειδικά τις ζεστές ώρες των μηνών του καλοκαιριού. Η συνεισφορά της στη δημιουργία ενός ευνοϊκού μικροκλίματος, σε συνδυασμό με τη συμβολή της στον καλύτερο φωτισμό των αμπελιών, αποτελούν παράγοντες που κάνουν εφικτή την ομαλότερη ωρίμανση των σταφυλιών. Οι παράγοντες αυτοί διαφοροποιούνται όσο το υψόμετρο αυξάνεται, μιας και η μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά 0,5 έως 0,9°C ανά 100μ. υψομέτρου, είναι ο βασικός παράγοντας που επηρεάζει το κλίμα των ημιορεινών αμπελότοπων.

Οινολογικές πρακτικές «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα»

Ο λευκός ξηρός οίνος «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα» (Slopes of Meliton) παράγεται με τη μέθοδο της προζυμωτικής εκχύλισης. Ακολουθεί στατική απολάσπωση και εμβολιασμός με καθαρές επιλεγμένες ζύμες – που εκφράζουν την αρωματική τυπικότητα – ενώ η θερμοκρασία κατά την αλκοολική  ζύμωση δεν υπερβαίνει τους 20°C.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά τους, οι λευκοί οίνοι έχουν λαμπερή κίτρινη απόχρωση, άρωμα λευκόσαρκων φρούτων και εσπεριδοειδών, ισορροπημένη γεύση, σώμα μετρίου όγκου και αρωματική επίγευση.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα» (Slopes of Meliton) παράγεται με την κλασική μέθοδο ερυθράς οινοποίησης. Η αλκοολική ζύμωση του σταφυλοπολτού και του οίνου σε ζύμωση μετά το διαχωρισμό από τα στέμφυλα γίνεται σε ελεγχόμενες θερμοκρασίες μικρότερες των 30°C.

Οι ερυθροί οίνοι έχουν χαρακτηριστικό βαθύ πορφυρό χρώμα, καθαρή και σύνθετη αρωματική μύτη, πλούσιο και λιπαρό σώμα με μακρά αρωματική επίγευση.

Ποικιλίες «ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα»

Οι νοτιοδυτικές πλαγιές της περιοχής του Μελίτωνα, με το εξαιρετικό μείγμα υψομέτρου (200-300μ) εδαφικής σύστασης και κλίματος, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για τη καλλιέργεια εκλεκτών ποικιλιών, όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι και το Ροδίτη. Με την αναλογία των συνοποιούμενων ποικιλιών να είναι 50% Αθήρι, 35% Ροδίτης, 15% Ασύρτικο, έχουμε ως αποτέλεσμα μια σειρά λευκών οίνων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών.

Κορωνίδα των ερυθρών αποτελεί το περίφημο ελληνικό Λημνιό. Η αρχαιότερη ποικιλία του κόσμου (η ‘Λημνία σταφυλή’ αναφέρεται στο `Ονομαστικόν` του Πολυδεύκη) αφετηρία της οποίας υπήρξε η περιοχή Καλαμπάκι της Λήμνου (στο νησί το Λημνιό είναι γνωστό ως Καλαμπάκι). Ξεπερνώντας τα στενά σύνορά της, από την αρχαιότητα ήδη εξαπλώθηκε γρήγορα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, βρίσκοντας πρόσφορο έδαφος σε διάφορα σημεία της, επικυρώνοντας παράλληλα το κυρίαρχο στίγμα της στον εγχώριο οινικό χάρτη.
Το Λημνιό συνοδεύεται από τα Cabernet Saunignon και Cabernet Franc, δυο ποικιλίες με κοσμοπολίτικο χαρακτήρα, οι οποίες έχουν προσαρμοστεί ιδανικά στις δροσερές πλαγιές της περιοχής, με παρουσία στη ζώνη ανάμεσα στα 300 και τα 400μ. Μέσα από μια μελετημένη και άρτια ισορροπημένη αναλογία, το Λημνιό κυριαρχεί με ποσοστό 70%, με τα Cabernet Sauvignon και Cabernet Franc ν’ αποτελούν το υπόλοιπο 30%.