ΠΓΕ ΣΙΘΩΝΙΑ

Οι οίνοι Π.Γ.Ε. Σιθωνίας παράγονται μέσα στην αμπελουργική ζώνη που βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Σιθωνίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε ό,τι αφορά το κλιματικό προφίλ της χερσονήσου της Σιθωνίας, εμπεριέχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά του Μεσογειακού: Αρκετή ηλιοφάνεια, λίγες βροχοπτώσεις, δροσερά αλλά ηλιόλουστα καλοκαίρια -η μέση μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο  κυμαίνεται γύρω στους 26°C- και αίθριους, ήπιους χειμώνες -η μέση ελάχιστη θερμοκρασία είναι πάνω από τους 0°C. Αν και οι αλλαγές καιρού είναι πιο έντονες από τα νότια στα βόρεια, απουσιάζουν οι όποιες ακραίες εκφάνσεις -όπως παγετός ή υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες- ή απότομες καιρικές διακυμάνσεις.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους κλιματικούς δείκτες, η μέση ετήσια βροχόπτωση είναι στα 500-600 χιλιοστά (τιμή που συμπίπτει με τα όρια των παραμέτρων που δίνονται για την περιοχή) με τις περισσότερες βροχές να παρατηρούνται από τις αρχές φθινοπώρου μέχρι το τέλος της άνοιξης (Οκτώβριο ως και Απρίλιο). Όσο για την ηλιοφάνεια, το καλοκαίρι ξεπερνά τις 10 ώρες την ημέρα. Τέλος, οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή κυρίως βόρειοι – βορειοανατολικοί, με εξαίρεση τους νότιους ανέμους που παρατηρούνται το καλοκαίρι.

Οινολογικές Πρακτικές «ΠΓΕ ΣΙΘΩΝΙΑ»

Ο λευκός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Σιθωνία παράγεται με βάση τη σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής λευκών οινών, με τη θερμοκρασία κατά την αλκοολική ζύμωση να μην ξεπερνάει τους 20°C.

Χαρακτηριστικό των λευκών οίνων είναι το λαμπερό λευκοκίτρινο χρώμα, η αρωματική μύτη ανθέων και φρούτων, η ισορροπημένη και με γεμάτο σώμα γεύση και η αρωματική επίγευση.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Σιθωνία παράγεται σύμφωνα με την κλασική μέθοδο ερυθράς οινοποίησης.

Χαρακτηριστικό των ερυθρών οίνων είναι το βαθύ πορφυρό χρώμα, η καθαρή και σύνθετη αρωματική μύτη, το χαρακτηριστικό σαρκώδες σώμα και η μακρά αρωματική επίγευση.

Ποικιλίες «ΠΓΕ Σιθωνία»

Το ιδανικό της τοποθεσίας και του κλίματος, επιτρέπει να καλλιεργούνται στα παραθαλάσσια και ημιορεινά αμπελοτόπια της περιοχής μια σειρά εκλεκτών -ξένων και γηγενών- ποικιλιών αμπέλου, που μας προσφέρουν εξαιρετικά κρασιά υψηλής ποιότητας.

Ο λευκός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Σιθωνία παράγεται σε ποσοστό 60% από σταφύλια της ποικιλίας Μαλαγουζιά, μιας σπάνιας γηγενούς λευκής ποικιλίας με αξιοσημείωτη δυναμική. Το υπόλοιπο 40% καλύπτεται από τις επιτρεπόμενες και συνιστώμενες από το νομό ποικιλίες.

Ο ερυθρός ξηρός οίνος Π.Γ.Ε. Σιθωνία παράγεται από τα σταφύλια της ποικιλίας Syrah σε ποσοστό 60%. Μια ξενική ποικιλία, η οποία όμως προσαρμόστηκε άμεσα και εξαιρετικά, κυρίως εξαιτίας της παραθαλάσσιας θέσης των αμπελώνων. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 40%, αυτό καλύπτεται από τις επιτρεπόμενες και συνιστώμενες από το νομό ποικιλίες.