Κρασί και γαστρονομία

Η διαχρονική και συνεχής παρουσία του κρασιού ως καίριο στοιχείο της γαστρονομίας, ξεπερνάει κατά πολύ τον όποιο εθνικό ή χωρικό περιορισμό. Μπορεί ο Διόνυσος να χάρισε σύμφωνα με τη μυθολογία την τέχνη της αμπελουργίας στους αρχαίους Έλληνες, οι πρακτικές και τα δώρα όμως αυτής της πανάρχαιας τέχνης ταξίδεψαν και ταξιδεύουν σε κάθε γωνιά της γης. Από απαραίτητο υλικό σε μια πληθώρα συνταγών ως το συνοδευτικό ενός γεύματος, δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε τη μεσογειακή διατροφή χωρίς το κρασί. Το ρωμαϊκό Mare Nostrum όμως ήταν απλά ένας ενδιάμεσος σταθμός για το τέκνο της αμπέλου. Το εύρος των γεύσεων, των αρωμάτων και των αισθητικών αποχρώσεων που διαθέτει, δίνει στο κρασί τη δύναμη να “κουμπώσει” με οποιαδήποτε εθνική κουζίνα, ευφραίνοντας καρδίες σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Ο συνδυασμός των ποικιλιών της περιοχής δεν αποτελεί μια κατ’ ανάγκη συνθήκη δημιουργίας ενός ενιαίου γαστρονομικού τοπίου. Συνιστά ένα παλίμψηστο γεύσεων, στο οποίο βάση αποτελεί ο τοπικός χαρακτήρας, επηρεασμένος σαφώς από τους πληθυσμούς που με τον έναν ή άλλον τρόπο βρέθηκαν εδώ. Τόσο η κτηνοτροφία, όσο και η αλιεία, χαρακτηριστικές ασχολίες των ντόπιων εδώ και χιλιετίες, με τα προϊόντα τους είναι οι πυλώνες αυτής της αέναης, διαχρονικής διαδικασίας. Από το «Περί Ιχθύων» του Αριστοτέλη ως τους Μικρασιάτες που έφτασαν στην περιοχή εξαιτίας της Ανταλλαγής Πληθυσμών του 1923-1924, η μοναδικότητα της προσέγγισης κάθε κουζίνας “κούμπωνε” ιδανικά με κάθε επιλογή, δημιουργώντας μια συνέχεια που ξεδιπλώνει τη μοναδικότητά της στα παράλια του Τορωναίου ή του Σιγγιτικού κόλπου.

Από τη μία, το κρέας -από τη μοσχαρίσια γλώσσα ως τις πίτες με κρεατικά- αλλά και τα μαλακά κίτρινα τυριά, ιδανικοί συνοδοιπόροι του Λημνιού. Από την άλλη, ο απέραντος θαλάσσιος κήπος του Αιγαίου, με την αθερίνα, τον γαύρο, τη γλώσσα, τη μαρίδα, το μύδι -κυρίως στο τηγάνι- την ψαρόσουπα και το ψητό χταπόδι, να στέκονται αντάξιοι παρτενέρ του Ροδίτη. Η τοπική γαστρονομική κουλτούρα στέκεται αντάξιος θεματοφύλακας της τοπικής παραγωγής, με τα πλέον γευστικά αποτελέσματα