Η περιοχή

Με το που ο επισκέπτης πλησιάζει αυτή τη γωνιά της δυτικής πλευράς της Σιθωνίας Χαλκιδικής, βρίσκεται μπροστά σε ένα σκηνικό που τον κερδίζει ήδη κιόλας χάρη στη μοναδικότητά του. Λογικό, μιας και τα 4.750 στρέμματα του πιο μεγάλου βιολογικού ελληνικού αμπελώνα – και ενός από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης και των Βαλκανίων – κυριαρχούν στις πλαγιές του κατάφυτου όρους Μελίτων. Μια αμφιθεατρική έκρηξη πρασίνου, που κυλάει συναντώντας τα πρασινογάλανα νερά του Τορωναίου κόλπου, σε μια παλέτα ασύγκριτης ομορφιάς.

Έξι δεκαετίες πριν – γύρω στο 1960 – ξεκινάνε οι πρώτες φυτεύσεις αμπελιών και ελαιώνων. Του σχεδιασμού ηγούνται καθηγητές Πανεπιστημίου της Γεωπονικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με την καίρια συμβολή του καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπορντό, Εμίλ Πεϊνό (Emile Peynaud). Ο Πεϊνό θεωρείται “πατέρας” της συνύπαρξης και προσαρμογής του Cabernet Sauvignon στα ασβεστοσχιστολιθικά χώματα του αμπελώνα -μια συνύπαρξη με εξαιρετικά αποτελέσματα και πληθώρα βραβείων και διακρίσεων, αποτέλεσμα της πρώτης ολοκληρωμένης συστηματικής μελέτης καταλληλότητας ξενικών ποικιλιών στην Ελλάδα.

Με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και τον χαρακτήρα του φυσικού περιβάλλοντος, δημιουργήθηκε μία αμπελουργική ζώνη άριστων οικολογικών συνθηκών. Όπου υπήρχαν δάση παρέμειναν αναλλοίωτα, με τα δέντρα να παίζουν τον ρόλο ενός φυσικού φράχτη που εγκλωβίζει τη βραδινή υγρασία της ατμόσφαιρας, βοηθώντας έτσι το αμπέλι να αντέξει στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.

Έτσι, ο αμπελώνας των “Πλαγιών του Μελίτωνα” αποτέλεσε ένα πρότυπο και σημείο αναφοράς στον εγχώριο οινοποιητικό χάρτη, μιας και συνδύασε και συνδυάζει τον σεβασμό στη φυσική ομορφιά και ισορροπία των πλαγιών του Μελίτωνα με τις υποδειγματικές πρακτικές βιολογικής αμπελοκαλλιέργειας.